Hygiënisch ontwerp

Het foto hygiënisch transportband systeemblijft mijn collega’s en mij vaak nog verbazen hoe weinig kennis er in de industrie is over hygiënisch ontwerp. Machinebouwers, engineers maar ook toeleveranciers, iedereen roept wel wat over hygiënisch ontwerp, maar helaas zijn er maar weinigen die het echt lijken te snappen. Zelfs bij EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) gecertificeerde producten hebben we regelmatig onze twijfels over de uitvoering.

Het belangrijkste waar we elkaar bij TOP scherp op blijven houden, is het kritisch kijken naar de reinigbaarheid. Denk daarbij aan randjes, naadjes maar ook horizontale oppervlakten waar potentieel vervuiling kan optreden en waarbij we weten dat het lastig te reinigen is. De overweging is altijd “it should always be cleanable”, anders is het een no-go.

Maar al te vaak treedt er een spanningsveld op tussen ontwerp en uitvoering. Is het nog wel maakbaar? Kan de bestaande oplossing nog wel worden ingezet? Wordt de kostprijs niet veel te hoog? Om juist deze aspecten te tackelen en altijd te streven naar het best haalbare vergt moeite, inzet maar vaak ook het zoeken naar nieuwe oplossingen. Want wat doe je als je een constructie niet meer direct wilt vastbouten, of geen gaatje in een koker wilt boren omdat je deze binnenin nooit meer zult kunnen reinigen? Juist deze vragen vereisen inzicht en creativiteit waarmee het kaf van het koren kan worden gescheiden.

Om goed hygiënisch te ontwerpen zal “de engineer” continue op zoek moeten gaan naar andere en nieuwe oplossingen, andere materialen of leveranciers. Maar het allerbelangrijkste is om bij iedere schetslijn van een ontwerp steeds de vraag te stellen: Is het reinigbaar? Het klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt dit toch moeilijk toepasbaar te zijn.

Bij TOP bv hebben we veel ervaring met hygiënisch ontwerp. We hebben onder andere een transportband gebouwd die snel en volledig te reinigen is.
Blijf alert (EHEDG geeft regelmatig trainingen over hygiënisch ontwerp), bekijk je ontwerp nog eens kritisch en blijf jezelf altijd de vraag stellen: “Is dit écht reinigbaar?”

TOP industrial design engineer

Smakenwedloop

201704-smakenwedloopBij de smaken karamel-zeezout, mango-gember en pesto-courgette-avocado, denkt u dan aan:
a) chocoladerepen;
b) tosti’s;
c) ijs?
Alle drie de antwoorden zijn goed, maar ik kan me goed voorstellen dat er ook veel andere antwoorden mogelijk zijn (donuts, bagels, etc.). Elke fabrikant en ondernemer is altijd op zoek naar het volgende gat in de markt. Bij voedsel komt dit al snel neer op nieuwe smaken van een bestaand product. Pannenkoeken met pizzabeleg bestaan al een tijdje, en zoet wordt steeds vaker gecombineerd met zout. Smaken worden complexer en ook alledaags voedsel wordt gastronomischer. Voor deze zomer staan smakenwedlopen in ijs en tosti’s aangekondigd.

Pas geopende tostibars in grote steden schromen niet voor Subway-achtige toestanden: allerlei ingrediënten zijn te krijgen en geen combinatie is te gek. Zwitserse kaas-gerookte zalm, rosbief-kaas-ui-paprika, mac’n’cheese, gepofte aardappel, een complete kreeftsalade geperst tussen twee sneetjes en een gril, you name it. Nederlanders schijnen zich te hebben opengesteld voor nieuwe smaakcombinaties. We willen verrast worden, en zijn niet bang om alles uit te proberen. Maar we willen het vooral graag delen op social media.

De nieuwste smaken in ijsland zijn gebaseerd op groenten en kruiden: citroen-basilicum, framboos-munt, en tomaat. Hier heeft de trend naar pure ingrediënten de hand in gehad: smurfenijs en cookie dough zijn te synthetisch. We willen terug naar de natuur, zonder toevoegingen. Fabrikanten spelen hier op in door een meer gastronomische twist aan hun producten te geven. Het gevaar op doorslaan ligt op de loer. Er zal een punt komen dat smaken gewoon écht niet combineren, en dat alle groenten, kruiden, fruit en bloemen uitgeprobeerd zijn. Waar houdt het op? Wanneer is de smakenwereld verzadigd?

Maar ijs en tosti’s zitten toch boordevol met slechte dingen als vet en suiker en koolhydraten en – brr – synthetische kleur- en smaakstoffen? Dat houdt niet veel mensen tegen. Het zijn immers ‘snacks’, dus die zijn bijna per definitie ongezond. Anders gezegd: als een snack niet veel vet, suiker of gesmolten kaas bevat, is het een ‘tussendoortje’, zoals een worteltje. Bovendien, als we de media mogen geloven, is iedereen tegenwoordig heel voorzichtig met wat men eet: groente, fruit, vezels, maar geen koolhydraten, suiker, of vet. Maar zo’n dieet is moeilijk vol te houden als je niet af en toe mag zondigen. Vandaar dat snacks vooral lekker moeten zijn. En als we door de reacties op Instagram scrollen zijn we het schuldige gevoel na al die calorieën snel vergeten.

Voor ik het vergeet: TOP bv is ook innovatief op het gebied van ontwikkeling en aanpassing van recepturen!

Bertine Smit

Over voedingsdiëten

Sinds jaar en dag lijkt voedingsadvies zo wispelturig als het weer. Enige tijd geleden was de consensus dat we moesten letten op onze vetinname; een advies dat al snel evolueerde tot een goede balans tussen goede en slechte vetten, alsof vetzuren een bepaalde intentie hebben. Welke vetten goed en slecht zijn staat natuurlijk al weer in enige mate ter discussie; een vroeger “goed vet”, categorie meervoudig onverzadigd, geeft bij nader inzien kans op radicaalvorming en bijgevolg DNA schade met mogelijke mutaties. Tegelijk doen verzadigde vetzuren de aderen dichtslibben en blijken de Omega vetzuurkampioenen niet helemaal zeker meer van hun podiumplaats; was het nu 3, 6 of 9 die het beste was?
Inmiddels is de hele vetdiscussie al hoog en breed bedolven onder de pleidooien voor minder suiker en snelle koolhydraten zoals zetmeel. Want suiker is het nieuwe gif, en misschien nog wel schadelijker dan natriumzout. Tjsa, als het stof is neergedaald lijkt alleen eiwit nog onpartijdig te zijn weggekomen als voedingsstof.

Het is duidelijk dat er weinig eenduidig is in voedselland. Beschikbare informatie berust evengoed op meningen als op feiten, en iedereen bemoeit zich er mee ongeacht kennis van zaken. Waar we eerder voor voedingskennis vooral vol verwachting keken naar de overheid met het Voedingscentrum, of toonaangevende instituten zoals Wageningen Universiteit, is er nu een grote opkomst van dieetgoeroes, lifestylists (ik bedenk dit niet zelf) en een wildgroei aan dubieuze informatiewebsites, blogs of fora. Informatieportalen die echte feiten aandragen zijn al lang ingesneeuwd door alle amateurinitiatieven. Voedingsadvies is meer dan ooit Big Business. Niemand weet meer hoe het zit, maar iedereen wil weten wat gezond is. Voeding is van iedereen en is daardoor al bijna net zo onderhevig aan opinie of geloof als de gemiddelde religie. Wat er met zo’n voedingsbodem ontstaat is net zo lachwekkend als om te huilen. Lubach (o.a. bekend van de Trump video voor “Netherlands Second”) nam een paar dieetgoeroes onder de loep. Het lijkt er op dat hun kennis van spelling gelijk staat aan die van voeding, of is dat ook een mening? Bekijk de video hier: Arjen Lubach: The Green Happiness.

Mijn advies: neem adviezen met een flinke korrel zout. Of eigenlijk: eet gebalanceerd en gevarieerd.

Wouter Franken
201704-dieten-arjan-lubach

TOP start samenwerking met Hogeschool Inholland

topinholland
(For English read below)

TOP BV uit Wageningen gaat een samenwerking aan met Hogeschool Inholland. Studenten van de hogeschool zullen onder andere gaan werken aan drie door TOP geformuleerde cases. Studenten doen ervaring op in een actueel project, terwijl TOP de resultaten kan delen met haar partners.

Zo’n twintig studenten Food Commerce and Technology gaan werken aan cases die op dit moment spelen in de voedingsindustrie. De cases gaan onder andere over mild geconserveerde dranken (HPP) en innovatieve vormen van zuivel en zuivelalternatieven. Deze drie studentencases maken deel uit van een groter samenwerkingsverband tussen Inholland en TOP.

TOP is blij met deze samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Voor de studenten is het een goede manier om hun onderwijs in praktijk toe te passen en tegelijk een bijzondere werkgever te leren kennen. Een samenwerking als deze bereidt studenten beter voor op een baan in de industrie.

De samenwerking is gestart in week 7. TOP verwacht van de eerste drie real life cases concrete resultaten die gebruikt kunnen worden in de projecten van het bedrijf.

+++
TOP starts collaboration with Inholland College

TOP BV from Wageningen has entered into a collaboration with Inholland College. Students of the college will among others be working on three cases, which TOP has formulated. The students gain experience in an actual project, while TOP can share the results with her partners.

About twenty students Food Commerce and Technology will be working on cases that address current issues in the food industry. The cases that will be covered are among others mild conservation of beverages (HPP) and innovative forms of dairy and dairy alternatives. These three student cases are part of a larger collaboration between Inholland and TOP.

TOP is very excited about this partnership between business and education. For the students it offers a perfect way to practice their learnings, while at the same time getting to know an interesting employer. A collaboration like this will better prepare students for a job in the industry.

The collaboration has started in week 7 2017. TOP expects the first three life cases to bring results that can be used in projects of the company.

Plantaardige eiwitten – het groene goud?

201702-plantaardige-eiwitten2
Recent nam ik deel aan het eerste event van de Green Protein Alliance, een mooi initiatief om “groene eiwitten” meer op de kaart te zetten. Tijdens dat event werd door de staatssecretaris Van Dam aangekondigd dat in de “New Food Challenge” innovatiegelden voor nieuwe producten op basis van plantaardige eiwitten beschikbaar zijn gesteld. Daarnaast werd kort ingegaan op de overige actieplannen van de overheid die in de komende jaren de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten moeten verhogen.

Maar deze actieplannen gaan vooral over onderzoek en educatie. Daarnaast zullen er op korte termijn gewoon meer en betere producten moeten komen die de consument verleiden om meer eiwitten uit plantaardige producten op te nemen in het dagelijkse voedselpatroon.

Kijkend naar de technologische ontwikkelingen zien we al een heel scala aan geweldige producten in het schap van de supermarkt, zoals Beeter van Ojah ooit ontwikkeld door TOP (zie persbericht). Maar in verhouding tot het vlees/visschap is het aanbod toch nog beperkt en daarnaast gaan veel producten uit van gezuiverde soja-eiwitten. Dat laat dus nog veel innovatie-ruimte zowel voor andere interessante grondstoffen met een (relatief) hoog eiwitgehalte als voor producten die niet uitgaan van gezuiverde eiwitten of isolaten. Waarom geen tuinbonen, bruine bonen, noten of boerenkool als basis voor het nieuwe product?

Om de innovaties op dit gebied een push te geven ontwikkelt TOP nieuwe technologie voor eiwitscheiding en zuivering, die toepasbaar is op ook de traditionele Nederlandse gewassen zoals de bruine boon. Daarnaast staan onze food designers en technologen altijd klaar om nieuwe concepten op basis van groenten, peulvruchten of noten te ontwikkelen en op te schalen, bijvoorbeeld met gebruik van milde conserveringstechnologieën.

Astrid Kemper

Pages ... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11